Att köpa markis i Stockholm – en guide för husägare

05 april 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

I en stad som Stockholm där sommardagarna kan vara långa och solintensiva, är markiser ett populärt val bland husägare för att skapa skugga och svalka. Att köpa markiser kommer inte bara med funktionella fördelar i form av solskydd, utan adderar också estetiskt värde till bostaden. Denna artikel går igenom det grundläggande i att välja rätt markis för ditt hem och vad du bör tänka på innan köpet.

Vikten av att köpa markiser i Stockholm

Solavskärmning är en viktig aspekt när det gäller att skapa ett behagligt inomhusklimat i Stockholmsområdet. Speciellt under sommarmånaderna kan solstrålningen göra att temperaturerna inomhus stiger till obekväma nivåer. För husägare betyder det ökade energikostnader på grund av behovet av kylning, samt risk för blekning av möbler och andra inredningsdetaljer på grund av UVstrålning. Markiser kan effektivt blockera solens strålar innan de når fönstren, vilket resulterar i sänkta inomhustemperaturer och en minskad belastning på eventuella kylsystem. Förutom praktiska skäl, kan markiser också höja fastighetens estetiska värde. En väl vald markis som kompletterar husets arkitektur och färgsättning kan förhöja helhetsintrycket och göra bostaden mer tilltalande.

Olika typer av markiser

När det kommer till markiser, finns det flera olika modeller att välja mellan. Vissa av de mest populära typerna inkluderar:

  • Fönstermarkiser som fästs ovanför fönstren för att ge solskydd och är ofta utfällbara.
  • Terrass- och balkongmarkiser som är större och skapar ett skuggat utomhusområde för avkoppling och sociala sammanhang.
  • Sidoskärmsmarkiser som skyddar mot lågt stående sol och insyn.
  • Kassetmarkiser som är när markisen fullständigt är inkapslad i en kassett när den är indragen, vilket skyddar själva duken från väder och vind.

Det är viktigt att fundera över behoven och funktionen för att kunna välja rätt typ av markis. Faktorer som storlek, färg, material och manuell eller motoriserad hantering spelar också in. Energiavtagningsförmåga och UV-skydd är ytterligare specifikationer att ha i åtanke, speciellt för de som är ekologiskt medvetna eller har särskilda krav på långsiktigt skydd.

Markiser Stockholm

Installation och underhåll

För korrekt funktion och lång livstid är det avgörande att markiser installeras professionellt. I Stockholm finns det regler och bestämmelser som kan påverka installationen av markiser, vilket husägare ska vara medvetna om. Det kan innebära krav på bygglov för vissa typer av installationer eller restriktioner baserat på fastighetens historiska värde eller placering. Efter installationen kräver markiser regelbundet underhåll för att bevara både funktion och utseende. Det inkluderar rengöring av duk och mekaniska delar, samt inspektion av skruvförband och andra viktiga komponenter. För den som vill ha en markis med minimalt underhåll är det fördelaktigt att välja en modell av hög kvalitet och med god motståndskraft mot väder- och vindpåfrestningar.

Att tänka på innan köp

Innan du ska köpa markis Stockholm bör några grundläggande steg tas:

  1. Bedöm behovet: Fundera över varför markisen behövs, om det främst är för solskydd, sekretess eller estetiska skäl.
  2. Utformning och stil: Markisen ska passa väl ihop med husets exteriör. Det kan vara meningsfullt att konsultera en designer eller utnyttja anpassade tjänster som många leverantörer erbjuder.
  3. Kvalitet och garanti: Kvalitet varierar och det är viktigt att välja en markis som kan stå emot Stockholms varierande väderförhållanden. Läs garantivillkor noggrant.
  4. Budget: Fastställ en budget för att avgöra vilken typ av markis som är mest lämplig utan att kompromissa med kvaliteten.

För husägare i Stockholm kan installationen av markiser vara ett utmärkt sätt att förbättra både hemmets funktion och estetik. Genom att följa ovanstående råd och noggrant överväga tillgängliga alternativ, kan en markis bli en varaktig och värdetillförande investering.